De Plugfactor van Tine Versleegers

Tine-V-e1517308056907-350x263Met ‘De Plugfactor van…’ wil ik graag horen wat anderen inspireert en motiveert. Hoe laden zij hun batterijen op en wat geeft hun energie? En wat doen ze om hun batterijen te ontladen en te ontspannen?

Ik sprak met Tine Versleegers, ontwerpster van prints en patronen die een beleving toevoegen aan elk oppervlak. Is het voor stof, beddengoed, stationery, behang- of cadeaupapier? Tine ontwerpt er speelse, unieke en authentieke patronen en prints voor. Ze omschrijft haar stijl als speels, illustratief en vooral heel kleurrijk. Als creatieveling heeft ze haar stek in C-mine Crib. Hier broeit en groeit heel wat creatief talent.

Carrièreswitch
Tine is psychologe van opleiding. De meest voor de hand liggende vraag is dan ook waarom ze als psychologe een creatieve carrièreswitch maakt naar ontwerpster van prints en patronen. “Die switch heb ik gemaakt omdat ik noodgedwongen naar mijn lichaam moest luisteren. Ik heb reuma en door deze aandoening en de bijhorende pijn vond ik dat ik deze job niet meer ten volle kon uitoefenen. Toen ik thuis was, begon ik stilaan terug te schilderen en te tekenen. Ik merkte dat ik energie kreeg als ik creatief bezig was. En ik stelde vast dat de pijn geen obstakel was. Dat was een verademing. In eerste instantie was ik boos dat de pijn mij verhinderde in mijn werk als psychologe. Maar mijn lijf wilde me iets zeggen. Ik besloot op zoek te gaan naar wat ik dan wél kon doen met de pijn en dat bleek het tekenen en ontwerpen te zijn. Tijdens een avondopleiding ontdekte ik dat het ontwerpen van dessins een échte job was. Ik had daar nog nooit bij stilgestaan. Wat een openbaring was dat! Zo kreeg ik een antwoord op mijn vraag wat ik dan wél kon doen: prints en patronen ontwerpen!”

Tine-Versleegers-Design-350x280Waar haal je je inspiratie?
“Overal. Ik heb altijd veel te veel inspiratie. Vooral alles wat mijn nieuwsgierigheid wekt. Dat kunnen texturen zijn maar even goed de natuur. Gekke, kleurrijke vogels en bloemen zijn mijn favoriete bron van inspiratie. Ook mijn jeugdherinneringen inspireren mij. Zo ontwierp ik een collectie met als thema Zweden. Daarvoor baseerde ik me op foto’s en dia’s van onze familievakanties van vroeger naar dit land. Op basis hiervan maak ik een moodboard voor de sfeer die ik wil creëren. Dan begin ik te schetsen en stilaan krijgen de patronen, prints en illustraties vorm.

Hoe laad je jouw batterijen op?
“Door in de regen te wandelen met mijn paraplu met mijn eigen ontwerp op. Mensen glimlachen dan naar mij als ze me op een druilerige dag zien lopen met een heel zonnige en kleurige paraplu. Het doet me dan plezier om te zien dat mensen blij worden van mijn ontwerpen.”

Hoe ontlaad je jouw batterijen?
“Fika! Dit is een begrip dat uit Zweden komt en het verwijst naar een koffiepauze maar niet zomaar eentje. Tijdens een fika-moment las je bewust tijd in met elkaar om bij te praten en naar elkaar te luisteren met een heerlijke kop koffie en iets lekkers om te knabbelen. Zalig!”

Wat doe je als je een baaldag hebt?
“Tekenen zonder doel. Met mijn handen bezig zijn dat brengt rust. Ik ben dan liefst alleen. Als ik een baaldag heb, dan doe ik een ademhalingsoefening om terug in het moment te komen.

Ik kijk wat ik er uit kan leren en hoe ik het in het vervolg anders kan aanpakken.”

Wat is luxe voor jou?
“Geld verdienen door dingen te doen die mij blij maken. De luxe hebben om dingen die ik niet graag doe, uit te besteden aan mensen die het wel graag doen. Eigenwijs mijn eigen pad bewandelen en mijn passie volgen, dat vind ik ook wel luxe.”

Wat is jouw superkracht?
“Dat ik mensen kan laten glimlachen door mijn patronen. En dat ik gemakkelijk een connectie maak mijn personen in mijn omgeving.”

Tine-Versleegers-2-350x262Wat staat er op jouw bucket list?
“Zeker en vast een eigen label. Mensen zien rondlopen met mijn ontwerpen en mijn eigen merk in de winkels zien liggen, dat lijkt me geweldig. Ik wil sowieso de wereld mooier en kleurrijker maken met mijn prints!”

Wat is jouw klein moment van groot geluk?
“ Ik kan ook enorm genieten van de structuur van de gestoomde melk van een lekkere chai latte. En van de geurige kruiden die uit mijn mok opstijgen. Heerlijk!

Zelfs een kassaticket met een perfect getal maakt me blij. Als ik afreken en ik moet bijvoorbeeld 8,88 euro betalen. Dat vind ik stiekem geweldig.

Laatst kocht ik een nieuwe potlood. Echt de Rolls Royce van de potloden! Dat is zo’n ongelofelijk fijn stuk om mee te ontwerpen dat het mijn hart wat sneller doet kloppen.”

Hoe ziet jouw ideale plugmoment eruit?
“De dag beginnen met een uitgebreid ontbijt. Schilderen zonder doel, gewoon om te spelen. Een fika-moment met mijn vriendinnen en lekker uit gaan eten met mijn lief.”

Meer weten over Tine en haar ontwerpen? Neem zeker een kijkje op www.tineversleegers.com

Delen:
© PLUG DE DAG 2020