Klein geluk

Wat betekent geluk voor jou? Wanneer ben je echt gelukkig? Wat maakt jou gelukkig? Ik zat onlangs op een lezing en het ging erover dat wij ons constant gelukkig en compleet willen voelen. Wij zijn blijkbaar continu op zoek naar nieuwe uitdagingen. De term FOMO kwam ter sprake. Je hebt er misschien al van gehoord? Het betekent the Fear Of Missing Out. Wij willen overal bij zijn en wij krijgen stress van het idee dat we al die leuke dingen aan het missen zijn. Wij zijn non-stop op zoek naar meer en beter. En dat maakt ons ongelukkig. Tijdens de lezing, maakte de spreker de vergelijking met iemand die op zoek gaat naar uitdagingen en die de lat telkens hoger legt. Maar ergens stopt het. Je kan een kick krijgen van bijvoorbeeld benji jumpen. Maar na een paar keer is de uitdaging er af. En wat is dan het volgende? Springen zonder koord? Je maakt de ene leuke reis na de andere maar na een tijdje is de eerste verwondering weg en treed er gewenning op. En dan? Je stoot op je limieten. Het punt is gemaakt.

We stellen ook allemaal voorwaarden aan ons geluk. Ik zal pas gelukkig zijn als ik de Lotto win. Of als ik met die auto rijd of in dat huis woon. Het is onderzocht dat als die voorwaarden vervult zijn dat je dan inderdaad gelukkiger bent maar dat er na een tijdje een zekere gewenning optreedt en dat je terug valt op je basisgeluksniveau. We kunnen ons niet elke seconde van de dag gelukkig voelen. Helaas. Om gelukkig te zijn hebben wij positieve als negatieve ervaringen nodig!

Tegenslagen horen er nu eenmaal bij en het verschil tussen gelukkig zijn en ongelukkig zijn is de mate dat we omgaan met die tegenslagen. En we kunnen het ons gemakkelijker maken door ons geluk te vinden in de kleine dingen. Ga op zoek naar deze kleine geluksmomenten. En daag jezelf uit om deze in te lassen in dagdagelijkse leven. Geniet bewust van een lekkere tas thee of van een leuke korte ontmoeting. Of iemand heeft je misschien een leuk compliment gegeven? Geniet dan van dit moment. Betrap je jezelf op negatieve gedachten? Daag jezelf dan uit om deze om te draaien naar iets positief.

Natuurlijk hebben sommige een aangeboren talent om optimistisch door het leven te wandelen. En voor andere is het hard werken om positief te denken. Het loont de moeite. Het zijn de kleine dingen die het leven groot maken. En dat is net waar Plug de dag jullie mee wilt helpen!

 

Delen:
© PLUG DE DAG 2020